18 Şubat 2014 Salı

Osmanlı Anadoluya Nasıl Gelmiştir

Osmanlılar Anadolu topraklarına nasıl gelmişlerdir  hikâyesi acıklı sayıla bilinecek cinstendir, ancak bu hikâye ile nerede ise 600-700 yıl dünya tarihi ve siyaseti değişmiş, Avrupa sınırları Rus sınırları politikaları farklı yönlere kaymıştır. Küçücük bir aşiretlikten, hatta Selçuklu sultanı Alaaddin Keyhüsrev den toprak ihsanı isteyecek bir durumdan dünya siyasetini şekillendiren, Avrupalı krallara tehdit mektupları yazan savaş makinesine dönüşebilmeyi başarmıştır…  Türk Ulusu bir çağı kapatıp yenisini açabilmeyi, 1000 yıllık Bizans İmparatorluğunu yıkmayı başarıp, bu imparatorluğun devamı olduğunu kendi sultanlık sıfatlarına katarak dünyaya meydan okumuşlardır…


Fatih Sultan Mehmed kendisine Kayser ( imparator) denmesi istemiş, mektuplarında imzalarında bu sıfatı kullanmıştır… Değişen dünya nizamlarına adapte olamayan değişikliklere kapalı hale geldikten sonra cihan imparatorluğu Osmanlı , tüm dünyaya adalet dağıtan savaş aslanından, tırnakları sökülmüş kırılmış yorgun vehasta adama dönüşmüştür. Ekonomisi  ilk borçlandığı 18yy. da 50 yıl gibi bir süre içerisinde tamamen çökmüş, borçlarını ödeyemez hallere düşmüş, duyun-u umumiye denen yabancı devletlerin kurduğu vergi toplama sistemlerine mecbur edilmiştir… Peki tüm bunları yaşayan ecdadımız dediğimiz, baş tacı ettiğimiz gurur duyduğumuz osmanlı’lar Anadolu topraklarına nasıl gelmiş ne zaman gelmişlerdir?

Biliyoruz ki, devletimizin kurucusu Osman Gazi, babası Ertuğrul Gazidir… Ertuğrul gazi döneminde Osmanlı sadece aşiretten ibaret iken, bizzat Anadolu Selçuklu sultanı tarafından Osman gazi zamanında 1299 senesinde devlet ilan edilmişlerdir… Hemde anadoluya geldikten 60 – 70 yıl sonra koskoca bir cihan imparatorluğunun temelleri bu kadar kısa sürede atılmıştır! Bu kısımları sonraki yazılarımızda yazacağız uzun uzun Osman gazi’ye değineceğiz, şimdi anadoluya giriş kısmına geri dönemlim…

Ertuğrul gazinin babasının adı Süleyman Şah’tır, orta asya da Altay dağlarına yakın bölgelerde yaşayanoğuz soylu kayı boyuna mensup bir aşiretin reisidir. 1200 lerde tüm orta asya Cengiz Han’ın Moğol belası ile uğraşıyordu, güçlü acımasız bağnaz katil Moğollar tüm Türk boyları için tehdit oluşturmakta idi.  Süleyman şah aşiretini toplayıp bu Moğol musibeti ortadan kaybolana kadar orta asyayı terk etmeye göç etmeye karar verdi. Göçün yapılacağı bölge ise 1071 den sonra Türk soyluların toprağı olan Anadolu olacaktır. Ancak kayı boyu’nun muhtemel nüfusu tahminen 100.000 – 150.000 kişi olduğu düşünüldüğünde, Altay dağlarından anadoluya yapılan göçün boyutu ve neden ilk baştaki acıklı hikâyesi yazdığım anlaşılacaktır! Süleyman şah oğulları Ertuğrul ve …. İle göçe başlamışlardır… Ancak göçebe hayatına alışkın kayı boylularının yazları için bir yaylak kışları içinde bir kışlak lazım idi. Bunun isteneceği tek makam ise Anadolu Selçuklu sultanıdır; işte tam bu kısımda dünya tarihini değiştirecek bir olay yaşanacaktır…

Yazıyı toparlamam gerekirse çünkü oldukça uzun bir yazı meydana geldi; Osmanlılar orta asyadan 1200 lerin başlarında Altay dağı eteklerinden Moğol belasının aşiretlerine zarar vermemesi için göç etme yolu ile anadoluya gelmişlerdir. Ertuğrul gazinin babası olan Süleyman Şah oğuz soyludur, tüm aşiret oğuzların kayı boyuna mensuptur; şah’ta  aşiretin reisidir ve bu göç etme fikir ona aittir… Ancak Süleyman Şah Anadoluya girildikten kısa bir süre sonra aşiretin bir bölümünü alarak geri gitmeye karar vermiş, Suriye civarında Fırat nehrini atı üzerinde geçmeye çalışırken düşmüş ve hayatını kaybetmiştir… 1950 li yıllara kadar Türkiye Cumhuriyeti devletiŞahımızın mezarında saygı nöbeti tutturmuştur. Bugün ırakta’ki Türkmenler suriyedeki Türkler büyük ihtimalle kayı boyu soylular olup, Süleyman Şahın soyundan gelmektedirler…

Sonraki makale de Dünya tarihi değiştirecek Selçuklu sultanından toprak istenmesi ve ihsan edilmesi konusuna değineceğim… Bu kısımda oldukça manidar ve aynı zaman da düşündürücüdür. Bu arada osmanlılar yazdım, 1299 dan sonra osmanlılar denmiştir, bizim ilk başlarda kayı boyu yazmamız daha doğru olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorum yazmak yardım istemek için Google yada Msn yada blog hesabına ihtiyacın bulunmamakta. Yorumlama biçimi tikini tıklıyor ve en alttaki Anonim seçeneğini işaretliyoruz. Sonra da mesajı yolluyoruz. Bende okuyorum.