18 Şubat 2014 Salı

İş görüşmesinde en çok sorulan sorular nelerdir

aksiyon mülakatları işe girecek özlük açısından son kademe gerilimli görüşmelerdir. Bu görüşmelere ne denli zinhar ve kendiniz hazırlamış olarak girerseniz şansınız o oranda artar.
Her mülakatçı karşısındaki adaya bazen farklı sorular yöneltse bile hissedar birçok istifham vardır. ahacık yenibiriş.com’da alan alan, davranış görüşmesinde gelebilecek sorular ve ipuçları.

Bana az buçuk kendinizden bahseder misiniz?

Bu soru bazı adaylarda “Acaba özgeçmişimi incelemedi mi?” şüphesine yolaçsa da aslolan, adayın kendini mukabil tarafa nasıl tanıttığı, nasıl söylem ettiğidir. çok ziyade detaya girmeden fiil hayatınızla müteallik asıl bilgileri vermeniz yeterli. Örneğin; “Ben Ayşe Yılmaz. İstanbul yol Üniversitesi araba Fakültesi mezunuyum. Son sınıfta  x firmasında, y bölümünde ...  süreyle staj yaptım. izinli olduktan sonra x firmasında... görevinde çalıştım. Kariyerime şirketinizde ... olarak (sözkonusu görev) devam etmeyi istiyorum.”


Sizi neden işe almalıyız?

Mülakatçı işe uygunluğunuzu kendi bakış açınızdan uymak ister. Firmanın, ilanda verdiği kriterler ile kendi uygunluğunuzu kıyaslayarak anlatın. Tecrübeliyseniz daha evvel çalışmalarınızdan misil verebilir, yeni mezunsanız henüz geniş zatî niteliklerinizi öne çıkartabilirsiniz. Bununla müntesip staj yaptıysanız ondan da bahsetmeniz yarayışlı olur. Örneğin; “Daha mukaddema bile X firmasında mühendis olarak çalışmıştım/ staj yapmıştım. Sizin de ilanda verdiğiniz kriterlere ab kez sebeplerden çevre münasip olduğumu düşünüyorum. hassaten doğurucu yönümü kullanarak yeni projeler üretmekten aşırı hatır alırım.”

Şirketimizde neden işlemek istiyorsunuz?

“Sizi niçin işe almalıyız” sorusunun cevabına yakın olmalı, lakin bu su başvuru yaptığınız şirketi öne çıkarmalısınız. Şirketi araştırdığınızı, hatta takip ettiğinizi gösterin. özellikle o şirkette çalışmak istediğinizi huzur kanat hissetmeli. Örneğin; “Şirketinizin yaptığı projeleri yakından uyma ediyorum.  Son yaptığınız ... projesi bayağı bunca yaratıcıydı. Mühendislik alanında yeni yaklaşımları kullandığınızı görüyorum ve ben de bu ekibin bir parçası olarak yeni projelerde belde yok etmek istiyorum.”

Haftasonları yahut çalışma saatleri sonrası kısımlar iş düşüncesine nite bakıyorsunuz?

“İyi bakmıyorum” kabilinden bir cevapla muhtemelen elenirsiniz. çalıştıran tombul dönemlerinde çalışanlarının ona koltuk olup olmayacağını vâkıf olmak ister.

Baskı ve stres altında çalışabilir misiniz?

İş dirimsel her devran güllük gülistanlık olmaz, çoğu bugün olmaz. iri tempolu bir işe anık olup olmadığınızın cevabını verin. bağımlı ki hazırsınız. ayrıca hakeza bir ortamın kendinizi geliştirmeye yardımcı olduğunu bile söyleyebilirsiniz.

Seyahat etmede sorununuz var mı?

Bu beş altı da harıldamak istediğiniz pozisyonla ilişkin bir durum. Öncelikle saha satış alanında çalışacaklara sorulur. Buna kendiniz karar vermelisiniz.

Kariyer hedefiniz nedir?

Mülakatçı kurumda ileri düşünüp düşünmediğinizi ve planlarınızı hatırlamak ister. Bu soruya güdük ve uzun vadeli planlarınız olarak dü şekilde yanıt verebilirsiniz. Örneğin; “Kısa vadede hedefim kendi bili ve birikimime, yeni çalışacağım şirketten edindiklerimi de ilaveten işimde kalburüstü olmak. Uzun vadede yönetimini üstlendiğim ekibime bu birikimi aktarabilmek ve omuz omuza başarılar kazanmak.”

İşyerinde sızı ne motive eder?

Tabi ki “Cuma akşamına yaklaşmak” değil. kadro halinde harıldamak mı, talep ve azminiz mi, ölçüm sezmek mi? gerçekçi fakat olumsuz algılanmayacak bir karşılık olmalı.

Sizi en aşkın ne kızdırır?

Tuzak bir sual olabilir. haddizatında bilinmek istenen ab da olabilir: kesif kesif kızar, sinirlenir misiniz? Duygularınızı arama edebilir misiniz? belki “kızma” alegori farklı bir duyguyu koyup, örneğin “tembellik beni huzursuz eder” diyebilirsiniz.

Yaratıcılığınıza bir misal verebilir misiniz?

Şirketler doğurucu ve yenilikçi insanlar arar. emek deneyiminiz az yahut tek yoksa okul yıllarında alan aldığınız bir projeden kip olabilir. evet da bir sorunu çözmede kullandığınız değişik bir metodunuz olmuşsa hakeza bir madde de olabilir.

Ne kadar süredir nöbet arıyorsunuz?

Dürüst olun. güvenilir bir süre söylenti kolokyum ise, bunun nedenini bile sorabilirler. Yeni çıkışlı iseniz şirketlerin hem birikim aramasından bahsedebilirsiniz. tecrübeli ve kalifiye iseniz çalıştığınız sektördeki işçilik imkânlarından ve soylu erki durumu söyleyebilirsiniz.

Bu pozisyon için nitelikleriniz bir tomar değil mi?

Kurumdaki pozisyona henüz çok bir meslek bulana kadar arızi gözüyle mi bakıyorsunuz yoksa filvaki burada mı çalışmayı istiyorsunuz’un cevabı bu soruda gizli. Birincisi sizin için geçerliyse bu, ortaklık için tek yeğin değil. Şirketi istiyorsanız buna da lazıme gösterin.

Sizin için mefkûre şirket, ülkü iş ortamı nasıldır?

Eve yakınlık, binanın fiziki özellikleri kadar cevaplar yerine, firmanın sektördeki yeri, çalışanına yaklaşımı kabilinden bağlam öne çıkarılabilir. Örneğin, “Sektörde belirli bir yere sahip,yaratıcılığımı gösterebileceğim, fikirlerimi rahat dile getirebileceğim bir emek ortamı.”

İş dışında nelerle ilgilenirsiniz?

Sosyal yönünüzü ölçmeye yöneliktir. Alışveriş, musiki değil enerjik olarak ilgilendiğiniz hobinizden bahsetmenin tam zamanı.

Almak zorunda olduğunuz en emekli karar neydi?

Tabi ki sorun hayatıyla alakadar olmalı. örneğin bir İK uzmanıysanız ve şirketiniz işten emisyon yapıyorsa bunu anlatabilirsiniz.

En koca başarınızı anlatır mısınız?

Örneğin; “çalıştığım x şirketinde ... uygulamasını hayata geçirerek maliyetleri düşürdüm. sutaş metodu kullanarak kalori süresini azalttım.”

Şirketimiz üzerine ne düşünüyorsunuz?

Neden bizimle harıldamak istiyorsunuz? Sorusu ile benzer. Mülakata gitmeden şirketi kesinlikle araştırmanız gerekli. Kendi internet sitesinin yanısıra basında nite çıkmış, hangi işleri yapmış, inceleyin. toplumsal ağlarda ne derecede aktif? Bunlardan örnekler verebilirsiniz. Bu sizin ilginizi gösterir.

Güçlü ve yufka yönleriniz nelerdir?

Yaygınlığı alçak bati azalsa da hâlâ birçok işe alımcı aracılığıyla yeğleme ediliyor. demir yönlerde başvurduğunuz işe şayan olan özelliklerinizi anlatın. İlanda örneğin set çalışmasına uygunluktan bahsediliyorsa bu yönünüzü vurgulayabilirsiniz. çerden çöpten yönlerde, aranan kriterlere elverişsiz düşebilecek bir ifadeden kaçınarak, dokuncasız bir şeyler söyleyebilirsiniz. Bazıları “aşırı detaycıyım”, bir araba titizim” kabilinden çakal cevaplar veriyor fakat ön doğrultu bunu yutmayabilir. realist olun yalnız bunu evvelden çalışın.

Bir başarısızlığınızı anlatır mısınız?

Başarısızlığınızı ikrar etmekten korkmayın. belki aklınız bunca meşguldu ve eleştiri bir adımı atladınız ya da üstünüzde çok ustalık yükü varken bazı şeyleri gözden kaçırdınız. ya da agresif bir bey tekniği izlerken potansiyel bir müşteriyi kaybettiniz. millet yanlış yapar. mühim olan, bunun farkında olmanız ve bundan ne öğrendiğiniz. dürüst bir örnekle bunu gösterin.

Okulu ne dereceyle bitirdiniz?

Eğitim hayatındaki başarısı, kişinin anlayış konusundaki zemin bilgisiyle örtüşür. doğru davranıp dosdoğru dereceyi özgeçmişte ve görüşmede belirtin.

Yüksek lisans yapmayı düşünüyor musunuz?

Hem kendi gelişiminize plasman yapmayı düşünüp düşünmediğinizi, hem de alanınızda ihtisas planlarınızı öğrenmek istiyor olabilirler. yayımcı koyu tempolu bir davranış sözkonusu ise, bunun işe etkisi olup olmayacağı da önemli. Başvurduğunuz pozisyonun gerekliliklerine için kendi eğitim bilimi ve tecrübenize gereğince ilerleme planlarınızı anlatabilirsiniz.

Çeşitli eğitimlere ve sertifika programlarına katılıyor musunuz?

İşinizle alakalı aldığınız sertifikalar varsa bunları behemehâl özgeçmişinizde belirtmiş olun. antrparantez devam ettiğiniz ve size faydası olacak bir kursa kayıtlıysanız bunu söylemenizde de avantaj var. Bunun dışında aldığınız tango dersi bu soruya dâhil değil.

Son işyerindeki işinizi anlatır mısınız?

Mülakat öncesinde, kalori tanımına ve gerektirdiklerine bakın. O işe bilge olup olamayacağınız sorgulanacaktır. Bir eski işinizde yaptıklarınız buna uymalı. Örneklerle söylediklerinizi destekleyin. Kendi yaptıklarınızı değil ekibinizle beraberinde başardıklarınızı da anlatın.

Son işinizden neden ayrıldınız?

Görüşme aşkın düzgün gidiyor. İçinizden ‘oldu bu iş’ diye düşünmeye başladığınızda on paralık gelmemesini umduğunuz o soru çıkageliyor: “Önceki işyerinizden sebep ayrıldınız?” ansızın aklınıza eski yöneticinizle çatışmalarınız geliyor. zaten dolmuşsunuz, yaşananları kül detaylarıyla ortaya döküyorsunuz. Sonuç: aksiyon olmuyor. Yöneticiyle anlaşmazlık, haklarını alamama, ecir düşüklüğü ve gelişme/yükselme imkânı olmayışı işten metrukiyet kararlarında en yoğun etkili olan sebepler. En fenası da menajer yüzünden sası bir şekilde terk ki sonraki görüşmelerde ayağınıza dolaşabilecek, içli bir konu. yaş ayrıldıysanız işiniz elan da zor. tekrar bile doğruluk önemli. İşten tecezzi sebebinizi kişileselleştirmeden anlatmalısınız. Son işyerinden ayrılışı anlatırken bunlara dikkat:

- turfa işyeriyle ilişkin mahsus bilgiler paylaşmamalı (finansal durum gibi)

- şu denli duygusal olmamalı

- olumsuz ifadeler kullanmamalı

- Kişiselleştirmemeli

- emektar işyerini kötüleyici sözlerden kaçınmalı

- şu denli detaya girmemeli

- Mantıklı, rasyonalist bir hüküm olduğunu hissettirmeli

- birlik olumsuzluklara mukabil çözümcü davranmış olduğunu göstermeli

Neden bu kadar geniş ustalık değiştirdiniz?

Geçerli sebepleriniz varsa öncelikle bunları sıralayın. aylık ödenmemesi, şirket kapanması, şirketin taşınması gibi... evet da önünüze felek eseri kariyerinize istediğiniz yönde cephe vermenizi sağlayacak bir teklif geldiğini söyleyebilirsiniz. fakat bunu önceki şirketlerinizi kötüleyerek ve elan iyisini bulunca yeniyi tercih değer şekilde yapmayın.

Referansınız var mı?

Eğer tek yerde, hiçbir maslahat tecrübeniz yoksa bu bölümü anlamsız bırakın. aile üyelerini tavsiye bölümüne ulamak selim olmaz. Eğitiminiz boyunca size dayanak olan hocalar, staj yaptığınız evet da katıldığınız gönüllü çalışmalarda omuz omuza çalıştığınız eşhas hevesli tavsiye mektubu olarak ikrar edilebilir. emek hayatında da yöneticileriniz ve bile çalıştığınız kadro arkadaşlarınız referans olabilir. Şirketlerin başvuru kontrolü yaptıklarını, verdiğin isimlerden için bilgi istediklerini unutmayın.

Ekip çalışmasına ahenkli musunuz?

Başvurduğunuz pozisyonla ait aksiyon grup çalışması gerektirebilir. hatta sonsuz ferah bir takım ile çalışmasanız da öteki departmanlar ile kuracağınız muhabere bile bu özelliğinizle ilgilidir. Ekipçe yaptığınız bir projeyi misal verebilirsiniz.

Yabancı diliniz nasıl?

Kesinlikle doğru olun. özge dili anlayış gayeli kullanıp kullanmadığınızı da söyleyin.

İnsiyatif alır mısınız?

Aslında burada sorulmak maksut şu: Kendinize ne kadar güveniyorsunuz, ne denli riziko alabiliyorsunuz? lacerem lüks emin görünüp yüksekten atmayın. Yaptığım işlere güveniyorum ve sakıncasız olduğum konularda insiyatif alabilirim diyebilirsiniz.

Nasıl bir yönetici ile harıldamak istersiniz?

Riskli sorulardan biri. yayımcı ki elan mukaddem çalışmalarınızdan ötürü kızgınlıkla ve tecrübeyle şu denli madde dillendirmek isteyebilirsiniz ama bunları kendinize saklayın. Yöneticinizin sık pıtrak size geribildirimde bulunmasını mı istersiniz? Yoksa işi verip gerisine karışmamasını mı? Cevap, sizin say şekliniz için da malumat verecektir.

Maaş konusunda beklentiniz nedir?

İşe alımcılara nazaran adayların birçoğu şirketi ve pozisyonun gerekliliklerini hayırlı araştırmıyor. ücret dair ise yakınlarında bilgiye aksetmek rahatsızlık hatta çoğu durumda imkansız. ecir seviyeleri değişik göstergelere bakarak tahavvül gösteriyor. sağlam yayınların her sene yaptıkları ecir araştırmalarının sonuçları ve ücret etüt şirketlerinin senevi raporları bu konuda size muin olabilir. ecir talebinde bulunmadan önce su kriterleri gözden geçirmekte elverişli var:

 - görgü ve eğitim: Bitirilen ekol ve deneyimlerinin tutarlılığı (aynı konuda olması) kişinin alanında uzmanlaşma seviyesini belirler. Bu da aylık ortalamasına yansıyacaktır.

 - Başvurulan pozisyonun unvanı: Eleman, uzman, mütehassıs yardımcısı... Hepsinin aylık derecesi ayrı.

 - soylu erki durum: müracaat yapılan sektörde o yarıyıl mali bir sükûnet yaşanıyorsa beklentiyi bir küme güçlü tutmamalı.

 - Başvurulan şirket: sahi kurumsal bir ortaklık ise aylık pazarlığı yapmanız katı olabilir olmayabilir. aylık politikaları her tabaka için bellidir.

 - semt faydalar: çalım size eğitim, ikramiye, mahsus mizaç sigortası, ferdî emeklilik ulama payı gibi üst menafi sunuyorsa bunları da dikkate almalı.

Uzun vadede maaş beklentiniz nasıl?

Karşınızdaki kişinin size sunduğu miktara bakarak önümüzdeki yarıyıl için hesaplamalar yapabilirsiniz. Öncelikle kendinizi tartın. Sizin için yeterli olup olmadığına hüküm verin. daha sonra da şirkete sağlayacağınız katkılardan sonra çapraz konuşmanın en hayır vadi olduğunu söyleyebilirsiniz.

tamamen test için açılmıştır bu mevzu test aşamasındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorum yazmak yardım istemek için Google yada Msn yada blog hesabına ihtiyacın bulunmamakta. Yorumlama biçimi tikini tıklıyor ve en alttaki Anonim seçeneğini işaretliyoruz. Sonra da mesajı yolluyoruz. Bende okuyorum.