27 Mart 2012 Salı

T 129 Atak Helikopteri Tai


ATAK Helikopter Programı, Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı olan 59 adet kesin, 32 adet opsiyonel Taarruz/Taktik Keşif Helikopteri’nin, kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda özgünleştirilip, üretilmesi ve entegre lojistik destek sağlanmasına yönelik olarak 7 Eylül 2007 tarihinde TUSAŞ, SSM, ASELSAN ve AgustaWestland arasında imzalanan sözleşmeler doğrultusunda, 2 Temmuz 2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

ATAK Helikopter Programında, TUSAŞ ana yüklenici, Aselsan ve AgustaWestland firmaları da alt yükleniciler olarak yer almaktadır.

T129 P1 prototip helikopter uçuşu, AgustaWestland ve TUSAŞ pilotları tarafından 28 Eylül 2009 tarihinde, TUSAŞ tesislerinde üretimi tamamlanan ilk T129A prototipinin (P6) ilk uçuşu ise 17 Ağustos 2011 tarihinde, Ankara TUSAŞ Akıncı tesislerinde başarıyla gerçekleştirilmiştir. ATAK Programı, planlanan takvim ve bütçeye uygun bir şekilde devam etmekte olup, 2012 yılının ikinci çeyreğinde ilk teslimatın yapılması planlanmaktadır.


T129 ATAK Helikopteri, beş palli rotor sistemi, tekerlekli iniş takımları, güçlü ve ileri teknoloji LHTEC-CTS 800 motoru, yeni nesil hedef tespit sistemi, entegre kask sistemi, etkin, hassas ve özgün silah sistemleri, sayısal kokpit mimarisi, görev bilgisayarları ve gelişmiş uçuş ve atış kontrol sistemleri ile yüksek manevra ve uçuş kararlılığına, sıcak ve yüksek irtifa koşullarında üstün performansa, 3 saat havada kalış ve uzun menzile ve her türlü hava koşullarında gündüz/gece harekât icra etme kabiliyetine sahiptir. Yüksek performansı, üstün manevra kabiliyeti, asimetrik silah yükü, düşük görüş, ses ve radar silueti, yüksek seviyede darbeye mukavemeti ve balistik toleransı T129 helikopterine çok çeşitli muharebelerde çok yönlü üstün harekât yeteneği kazandırmaktadır.

Tai nin web sayfasından alıntı...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorum yazmak yardım istemek için Google yada Msn yada blog hesabına ihtiyacın bulunmamakta. Yorumlama biçimi tikini tıklıyor ve en alttaki Anonim seçeneğini işaretliyoruz. Sonra da mesajı yolluyoruz. Bende okuyorum.